Jan Salling, der bor i Allingåbro, er en del af det faste kronikpanel hos Randers Amtsavis. Han skriver typisk om aktuelle emner fra Norddjurs og meget ofte den vestlige del af Norddjurs. Hans kronikker er normalt med eneret for Randers Amtsavis, men han har givet lov til, at vi på AllingåbroPortalen må bringe hans seneste kronik, der blandt andet handler om Motorfestivalen og årets frivillig i Allingåbro. Den blev bragt i Randers Amtsavis onsdag 3. april.
Hestekræfter samler og brander i Norddjurs Vest
I maj kan jeg igen åbne vinduet og høre, hvordan forskellige brølende motorer synger til hinanden. Her er der nemlig endnu engang motorfestival i Allingåbro. Et arrangement med motorer i alle afskygninger. Sidste år var der eksempelvis både fjernstyrede biler med voldsomme tophastigheder og kæmpe traktorer med enorme hestekræfter.
Arrangementet er med faste skridt blevet større og større, og publikum strømmer fortsat til fra nær og fjern. Bag festivalen står nogle vanvittigt passionerede mennesker med en skør ide og stærke evner til at organisere. Dem skylder vi stor tak i Allingåbro og det øvrige Norddjurs Vest. Deres initiativ har nemlig været et betydeligt bidrag til både brandingen og fællesskabet for vores by og område. Det gælder i øvrigt også andre store begivenheder med hestekræfter i centrum som Mosten MC og Landbrugsmessen på Gl. Estrup.
Nogle vil måske finde det irriterende at få lyden af lørdag fyldt med motorlarm, mens byen er delvist spærret af. Sådan har jeg det slet ikke, og heldigvis virker det også til, at det kun er ganske få – hvis nogen – lokale, der tænker sådan. Og når jeg er rundt i Danmark og stolt fortæller, at jeg bor i Allingåbro på Djursland, sker det altså ganske ofte, at jeg bliver spurgt til netop disse begivenheder. De tiltrækker nemlig alle typer af mennesker, og rigtig mange andre har hørt om dem. Det er en enorm branding af et område, som man ikke skal underkende i en periode, hvor flere af de største kommuner har ansat medarbejdere til at skabe lokale events, som arrangementer hedder i dag.
Men brandingen er kun en del af det. Den anden dag skrev Allingåbro IF eksempelvis et opslag på Facebook, hvor de fortalte, at motorfestivalen er en betydelig årsag til, at foreningen har en god økonomi. Årsagen er, at Allingåbro IF bemander alle barerne med frivillige, og til gengæld får de et pænt beløb den anden vej. På samme måde står andre foreninger for at hjælpe med parkering, oprydning og andet.
De penge er vigtige for de lokale foreninger, og samtidig er det faktisk rigtigt skægt at være en del af sådan en begivenhed, hvor du sammen med andre lokale gør et stykke frivilligt arbejde. Det styrker ganske enkelt fællesskabet både økonomisk og socialt. Jeg har da også igen i år meldt mig til at tage en vagt.
Det er ikke unikt for motorfestivalen at knytte de lokale foreninger til sig. Det samme gør også de tidligere nævnte Mosten MC, hvor blandt andre Holbæk Idrætsforening gør en stor indsats, og Landbrugsmessen, hvor Rougsø KFUM gennem flere år har bemandet madboderne. Et af mine første minder fra en vagt som denne stammer også fra Rougsø KFUM, da jeg som dreng solgte burgere på nu hedengangne Djurs Blues Festival. Det var bestemt også sundt for et ungt foreningsmedlem at være med til at tjene penge til klubben.
Norddjurs Kommunes økonomiske problemer er velbeskrevne både i Randers Amtsavis og andre medier, og den kommunale støtte er flere steder blevet beskåret eller sværere tilgængelig. Derfor er der også endnu mere grund til at værne om de mange gode ting, der sker i kommunen, og ikke mindst at hylde de mange mennesker, der gør en meget stor indsats for netop at skabe arrangementer som Allingåbro Motorfestival.
I Allingåbro har vi netop hyldet en af vores lokale for en utrættelig og imponerende indsats. Bettina Fjeldsted blev årets frivillige. Ikke alene har hun været aktiv i en række bestyrelser og udvalg. Hun er også en væsentlig årsag til, at Allingåbro i dag har et topmoderne fitnesscenter, hvor andre frivillige forsøger at holde min kontorkrop i en bare nogenlunde form. Og senest har hun været en af drivkræfterne bag en helt ny stor aktivitetspark, der er skabt via både lokale donationer og penge fra fonde. Derfor fortjener hun også at blive rost i denne kronik, fordi hun netop er billedet på alt det, som vi skal værne om, mens kommunen igen finder sine ben og er klar til atter at spille en betydelig rolle i udviklingen af hele den kommune, der er Danmarks længste.
Imens politikerne og forvaltningen forsøger på det, kæmper vi videre lokalt med en masse gode initiativer og store events. Det giver lidt motorbrøl i baghaven, men det giver også liv og sammenhold. Ørsted blev desværre ikke årets landsby, men hverken i Ørsted eller andre af vores byer lader vi det stoppe os fra at skabe levende og aktive byer. I øvrigt i et stadigt tættere samarbejde, som vi blandt andet ser det i forbindelse med ELRO-dagene og Rougsø Fællesråd.
Jeg er derfor også sikker på, at der fremover vil være endnu flere mennesker med energi, der får skøre og urealistiske ideer omsat til noget godt for vores område.
Det var sandelig en ordentlig mundfuld, – af de gode – og jeg er helt vild med, at du har fået så meget med.
Og det viser jo også, at der er så mange frivillige, som giver SÅ meget af deres fritid, for at sætte noget i gang og til at arbejde videre med det, så det “bliver til noget”.
Og ordet: “du skal ikke tænke på, hvad byen kan gøre for dig, – men hvad du kan gøre for byen”. – Det er faktisk mit valgsprog, – og det er så glædeligt, at SÅ mange her i byen lever op til det.
Samtidig får Bettina Fjeldsted endnu en gang en kæmpestor verbal buket roser.